Sa direktorima osnovnih škola razgovarano o projektima koje provodi Općina Novi Grad Sarajevo

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i v.d. pomoćnika načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar sastali su se sa direktoricama i direktorima iz 14 novogradskih osnovnih škola.

Tom prilikom razgovarano je o projektima koje provodi Općina Novi Grad Sarajevo u 2017. godini, te novim programskim aktivnostima u oblasti obrazovanja, kulture i sporta.

„Općina Novi Grad Sarajevo pokreće nove aktivnosti na poboljšanju društvenog života građana i integracije programskih aktivnosti u oblasti obrazovanja, kulture i sporta. Provodimo programe prekvalifikacije, dokvalifikacije, njegovanja starih zanata, jer smatramo da u ranoj fazi, interesovanje djece možemo usmjeravati u odabiru adekvatnog zanimanja s ciljem poboljšanja opšteg stanja u općini“,  rekao je načelnik Efendić, dodajući da je uspjeh zagarantovan zajedničkom saradnjom Općine i škola.

Kako je kazao Hamdija Dizdar i ove godine nastavit će se sa projektima pomoći osnovnim školama, investicijskim projektima u školama „Aneks“, „Dobroševići“ i „Umihana Čuvidina“,  stipendijama za učenike, studente i sportiste, užinama za socijalno ugrožene, prevozu učenika sa poteškoćama u kretanju i drugim projektima iz oblasti obrazovanja, kulture i sporta.

Na sastanku je razgovarano  i usvojenom Nacrtu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju,  te je ukazano na niz manjkavosti koje su ponuđene u samom Nacrtu. O ovoj problematici dodatno će se razgovarati u narednom periodu kada bude pripremljen Prijedlog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE