Obilježena godišnjica masakra u Boljakovom Potoku

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je u Potur Šahidijinoj ulici na broju 1, obilježena 24. godišnjica od masakra troje djece.

Ispred Općine Novi Grad Sarajevo cvijeće su položili v.d. pomoćnika načelnika za lokalnu samoupravu,  Ahmet Zećo, porodice i prijatelji ubijene djece, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995, predstavnici političkih partija, predstavnici MZ „Alipašin Most 1“ kao i učenici Osnovne škole „Umihana Čuvidina“.

Na tom mjestu, prije 24 godine, agresorska granata usmrtila je tri dječaka, koji su se igrali na ulici. Ubijeni su Admir Holjan, Aldin Alihodžić i Denis Bašović.

Kako je kazao predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 – 1995 Fikret Grabovica, dužni smo istinu čuvati od zaborava, te njegovati uspomenu na nevine žrtve.

„Danas smo ovdje obilježili još jednu tužnu godišnjicu nad ubijenom djecom, koja su nedužno izgubila svoje živote od zločinačke granate. Ovi dječaci bi danas bili odrasli ljudi i imali svoje porodice. Bili bi korisni članovi naše zajednice, grada i države, međutim, nevino su ubijeni. Zahvaljujem se svim prisutnim koji su došli da evociraju sjećanja na naše najmlađe sugrađane“, kazao je Grabovica.

Događaju je prisustvovao i otac ubijenog Admira, Ramiz Holjan. Kazao je da su  prošle 24 godine od kako je poginuo njegov sin, ali da rana za ubijenim djetetom nikada ne jenjava, samo je jača.

„Nadam se da će tužilaštvo i sud jednoga dana procesuirati zločince koji su uradili ovakva zlodjela. Siguran sam da ćemo tada imati bar malo mira, ono što mi još daje snage jeste da se svake godine ovdje okupi veliki broj djece i učenika iz škole „Umihana Čuvidina“, koju su i oni pohađali“, kazao je Holjan.

 Učenici Osnovne škole „Umihana Čuvidina“, pripremili su prigodan recital za ovu priliku.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE