Obilježena Globalna sedmica poduzetništva

Općina Novi Grad Sarajevo obilježila je Globalnu sedmicu poduzetništva posjetom kompaniji Centrotrans-Eurolines, a tema sastanka je bila „Profesionalno osposobljavanje za održivo zapošljavanje“. Tom prilikom prisutni su obišli Centar za praktičnu obuku u ovoj kompaniji. U diskusiji su učestvovali članovi Privredno-poslovnog savjeta Općine Novi Grad Sarajevo: Safudin Čengić - Direktor kompanije Centrotrans Eurolines, Džemaludin Kahrović - Pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj (moderator skupa), zatim Mladen Pandurević - Direktor Udruženja poslodavaca FBiH, Mahir Lokvančić - Rukovodilac sektora za podsticajne mjere zapošljavanja i informatičke poslove - JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Mensur Šehić - Direktor Cebos doo, Amer Osmanković - Direktor Herbal spa doo, te Esmir Haznadar ispred Udruženja Centar za razvoj socijalnog poduzetništva.

Ova svjetska kampanja podizanja poduzetničke svijesti obilježava se u više od 140 zemalja. Općina Novi Grad Sarajevo već tradicionalno učestvuje o ovoj promotivnoj aktivnosti, značajnoj za lokalni ekonomski razvoj.

U okviru teme, razgovarano je o problemima neusklađenosti radne snage sa potrebama privrede i mogućim rješenjima. Nakon diskusije zaključeno je da samo koordiniranim i povezanim djelovanjem škola, privrednika, institucija i strukovnih udruženja, moguće je kreirati održiva sistemska rješenja za povećanje zaposlenosti. Partnerstvo u provedbi konkretnih programa i mjera je od presudne važnosti za potrebna unapređenja.

Direktor kompanije Centrotrans Eurolines, Safudin Čengić, naveo je problem nedostatka kvalificiranih vozača (procjenjuje se više od 1500 u BiH) za obavljanje usluga prijevoza. U cilju rješavanja ovog problema, kompanija je pokazala poseban interes i konkretno djelovanje. Osposobljen je Centar za praktičnu obuku i prekvalifikaciju vozača, kako zbog potreba kompanije, tako i za šire tržište. Ovo je jedan od primjera koji mogu biti model i za ostala deficitarna zanimanja iz sektora privrede koji pokazuju stalni rast i razvoj.