Obilježena 25. godišnjica odbrane brda Mojmilo i bitke za vodovod

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na hair-česmi izgrađenoj u čast prvom komandantu Teritorijalne odbrane općine Novi Grad Sarajevo rahmetli Ramizu Salčinu i na spomen-obilježju rahmetli Nadiru Kahvedžiću, komandantu artiljerijskog diviziona i njegovim saborcima, danas je obilježena 25. godišnjica odbrane brda Mojmilo i bitke za vodovod.

Članovi porodica poginulih, saborci, te delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, boračkih udruženja i političkih partija koje egzistiraju u Općinskom vijeću Novi Grad, te Savjeta mjesne zajednice okupili su se na Mojmilu da bi evocirali uspomene na herojsku odbranu hrabrih boraca, tog i okolnih naselja od agresorskih snaga i odali im dužnu počast.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić kazao je da se ovaj datum obilježava u znak zahvalnosti šehidima i palim borcima, braniocima brda Mojmilo, koji su dostojanstveno branili čast i slobodu svoje domovine. 

„Ovo je jedna od značajnih bitaka koje su vođene na prostoru Novog Grada, 8. juna smo imali bitku za brdo Žuč, a 11. juna, također veliku i opsežnu bitku za brdo Mojmilo, važnu kotu u odbrani općine Novi Grad i Grada Sarajeva. Danas smo se sjetili naših hrabrih boraca koji su živote dali za odbranu domovine. Među njima su i borci romske populacije, koji su bili u tzv. “Garavoj brigadi”, koja je dala nesebičan doprinos u odbrani brda Mojmilo“, rekao je Delalić.

Prisutnima su se obratili Hamdija Lagumdžić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja "101. brigada" i zamjenik ratnog komandanta 101. brigade Braco Fazlić.

Fazlić je podsjetio da su prve granate pale na Mojmilo u noći između 4. i 5. aprila 1992. godine, te da su borci naše Armije bili spremni za odbranu svojih kuća.

„Zajedno s jedinicom MUP-a, specijalizovanom za borbu protivoklopnim sredstvima i borcima s Aneksa, Hrasnog Brda i Dobrinje, borci s Mojmila uspjeli su izvojevati pobjedu. Linija odbrane na Mojmilu prostirala se na oko pet kilometara. Ni 500 agresorskih vojnika u pratnji dva transportera i tenkom nisu mogli probiti bedeme odbrane Armije RBiH“, podsjetio je Fazlić.

Cvijeće je položeno i na spomen-obilježju borcima romske nacionalnosti u ulici Novopazarska, te na spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u spomen parku MZ “Olimpijsko Selo”, kao i na spomen-obilježju pored fontane u Brčanskoj ulici.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE