Izložba iz zbirke Muzeja Sarajeva „Jatagani“ otvorena u Galeriji Općine Novi Grad

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Galeriji Općine Novi Grad jučer je otvorena izložba pod nazivom “Jatagani“ iz kolekcije „Starog oružja“  Muzeja Sarajeva.

Izložba na kojoj će se prezentirati vrijedna i interesantna kolekcija starog oružja iz fundusa Muzeja Sarajeva, bit će otvorena do 23. novembra, radnim danima od 10 do 17 sati.

Jatagan (od turskog yatağan) je vrsta turskog mača, koji se u osmanskoj vojci koristio od sredine 16. do kraja 19. stoljeća. No, nova istraživanja ukazuju na to da su tipovi oštrice poput jatagana korišteni od strane Turaka prije 12. stoljeća.

Povijene oštrice i ručke sa "ušima" mogu se pratiti natrag do srednje Azije, gdje su pronađena slična bronzana sječiva na nekoliko arheoloških lokaliteta. Jedna verzija etimologije pojma "jatagan" se smatra da dolazi iz uzbekistanskih plemena Kataghan. Druga se odnosi na značenje same riječi „yatağan“ u prijevodu „ležeći“ zbog načina nošenja sječiva, i treća verzija je da je ime dobio po gradu Yatağanu u jugozapadnoj Turskoj u kojem su se takvi mačevi počeli proizvoditi.

Vremenom je taj mač postao simbol Orijenta. U osmanskom periodu, jatagani su izrađivani u svim većim gradovima Osmanskog carstva, posebno u Istanbulu, Bursi i Filibe-u. Jatagani na Balkanu su izrađivani u Travniku, Foči, Sarajevu, Prijedoru, Kotoru, Risnu, Užicu, Prizrenu, Skoplju, Skadru i dr.

Interesantan je podatak da su austrougarske vlasti 1878. g. zabranile proizvodnju jatagana na teritoriju koji je bio pod njihovom kontrolom. Jatagan je mač nalik na sablju s jednom oštricom, kojim se barata jednom rukom. Jatagani koje su koristili janjičari i druge pješadijske jedinice osmanske vojske bili su kraći i lakši od klasičnih jatagana, da im ne bi smetali kod dugih marševa. Zbog svojih dobrih karakteristika, jatagan je poslužio kao model za bajonet, koji je postao sastavni dio vojničke puške evropskih vojski sredinom 19. stoljeća.

Dužina oštrice je od 60 do 80 cm, specifičnog je oblika tj. savijena je prema naprijed. Taj oblik imao je svoju funkcionalnu stranu, - ubod jatagana bio je ubojitiji od ravnog mača jer bi razdirao više tkiva. Oštrica jatagana izrađivala se laminacijom od dvije vrste čelika, između dva lista mekšeg i elastičnijeg, umetan je list tvrđeg - kaljenog čelika.

Ova tri lista bi se kovanjem i temperaturnom obradom spojila u jedan koji je na kraju tako dobio dvije kvalitete - visoku čvrstoću i elastičnost, što je bila prednost u odnosu na druga sječiva koja su se koristila u to vrijeme.

Po obliku sječiva dijele se na krivce i pravce. Po boji držaka se dijele na bjelosapce i crnosapce. Po načinu ukrašavanja na jatagane sa bakarnom ornamentikom (zavoji, vitice i ljuske) i jatagane ukrašene filigranom (među kojima se ističu raskošni jatagani okovani srebrom, ukrašeni filigranom i inkrustacijama koralja). Na oštricama jatagana su često natpisi na arapskom. To su najčešće citati iz Kur`ana, pouke o životu, ili dova upućena Allahu dž.š.

 

PRES SLUŽBA OPĆINE