Godišnjica pogibije heroja sa Žuči Safeta Zajke obilježena uz vojne počasti

Uz vojne počasti Drugog pješadijskog rendžerskog voda Oružanih snaga BiH, te učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen - obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, danas je obilježena 23. godišnjica od pogibije, Safeta Zajke heroja sa Žuči, komandanta 2. Viteške brigade i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Brojne delegacije odale su počast i Zajkinim zamjenicima Salki Muraspahiću i Safetu Isoviću.

Tim povodom delegacija Općine Novi Grad predvođena načelnikom Semirom Efendićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Edinom Gabela, kao i predstavnici Kantona Sarajevo, Udruženja 2. viteške motorizovane brigade, Prvog korpusa Armije RBiH, Ministarstva za boračka pitanja KS, koordinacija boračkih udruženja, članovi porodice i prijatelji položili su cvijeće i odali počast ratnom heroju i njegovim saborcima.

Rahmetli Zajko poginuo je na Mijatovića kosi 17. juna 1993. godine, u akciji izviđanja, pet dana nakon što je Mijatovića kosa oslobođena.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Novi Grad, kazao je da je ponosan što je poznavao ovog hrabrog i istinskog borca.

„Jedan od važnih i posebnih događaja kojima smo dali značaj iz proteklog odbrambeno- oslobodilačkog rata je i pogibija rahmetli komandanta Safeta Zajke. Zajko je bio narodni heroj, narodni vojnik. Govorim o njemu više emotivno jer sam ga poznavao, sjećam se dok su mnogi bili plašljivi i nesnalažljivi, on je to brilijantno uvezivao i postavio jednu čeličnu odbranu na Žuči. Bio je uvjek tu neko ko dan i noć nije spavao, pun energije i nevjerovatne snage, jednostavno je ulijevao samopouzdanje. Kada sam čuo da je poginuo to je bio jedan od najtežih trenutaka u mom životu, izgubiti jednog takvog čovjeka veliki je gubitak za kompletno društvo“, kazao je Delalić.

Ratni komandir izviđačko - diverzantske čete i predsjednik Udruženja Druge viteške brigade Sado Šatrović istakao je da je komandant Safet Zajko uistinu bio neko ko je uvijek bio sa svojim borcima na prvoj borbenoj liniji, a nažalost kao takav je i dao život za svoju domovinu“, kazao je Šatrović.

Prigodnim govorom obratio se i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muahrem Fišo, koji je odao zahvalnost prije svega porodici i kćerkama rahmetli Safeta Zajke.
Delegacije su nakon polaganje cvijeća ispred zgrade Općine obišle mjesto pogibije Safeta Zajke na Mijatović kosi, a potom njegov mezar u haremu Ali-pašine džamije, gdje je položeno cvijeće i odata počast hrabrim braniocima naše domovine.

U čast izuzetnim herojima, večeras će se u 19 sati održati akademija - sjećanje na lik i djelo heroja sa Žuči i iftarsko druženje u hotelu Sarajevo.

PRES SLUŽBA OPĆINE